166e plenaire vergadering van het Europees Comité van de Regio’s: EU-begroting centraal 

 In Agrofood, Circulaire Economie, Digitalisering, Duurzame & Gezonde Leefomgeving, Klimaat & Energie, Mobiliteit, Regionale Economie

Op 14 en 15 mei vond in Brussel de plenaire zitting van het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) plaats. Tijdens deze tweedaagse bijeenkomst stonden onder meer de prioriteiten van het CvdR, de toekomst van de langetermijnbegroting van de EU, de rol van regio’s in het Europese onderzoeksbeleid, en betaalbare huisvesting centraal. 
 

Prioriteiten van het Comité 

Het CvdR heeft voor de komende vijf jaar prioriteiten vastgesteld. Drie thema’s staan daarbij centraal: cohesie, weerbaarheid en nabijheid.  

Verschillende onderwerpen, zoals betaalbare huisvesting, waterweerbaarheid en gendergelijkheid krijgen extra aandacht. Een amendement dat zich uitsprak voor het aangaan van gemeenschappelijke schulden haalde het niet.  

Visie op toekomstig EU-budget gepresenteerd 

De CvdR-leden nemen ook een resolutie aan over de volgende langetermijnbegroting van de EU (na 2027), een week nadat het Europees Parlement zijn standpunt had vastgesteld.  

In de resolutie pleit het CvdR voor extra financieringsbronnen voor de EU, een versterkt en hervormd cohesiebeleid en de oprichting van een speciaal fonds om noodsituaties het hoofd te bieden.  

Ook werd ingegaan op de tussentijdse evaluatie van het huidige cohesiebeleid (2021-2027), waarbij het belang van een prestatiegerichte aanpak werd benadrukt, zonder innovatie in gevaar te brengen. 

Huisvesting, onderzoek en mensenrechten 

De leden bespraken en namen adviezen aan over enkele urgente maatschappelijke thema’s. Zo stond het tekort aan betaalbare huisvesting in de hele EU hoog op de agenda, met bijdragen van onder meer de burgemeester van Barcelona, Jaume Collboni, en Nederlandse leden Mirjam Sterk en Ellen van Selm.  

Sterk riep op tot innovatie in de bouwsector en pleitte voor de opleiding van werknemers in de bouw. Van Selm vroeg aandacht voor financiering en fiscale maatregelen, zoals een leegstandsbelasting. 

Een belangrijk moment in de zitting was verder de komst van Europees commissaris Ekaterina Zaharieva over de toekomst van de Europese Onderzoeksruimte. 

Bouke Arends sprak zich uit tegen de beperking van LGBTQI+-rechten in sommige lidstaten, met een krachtig pleidooi voor mensenrechten en vrijheden voor alle Europese burgers. 

Nederlandse inbreng 

De Nederlandse delegatie leverde een actieve bijdrage aan de discussies. Delegatievoorzitter Arthur van Dijk bepleitte bij het debat over de politieke prioriteiten van het Comité voor versterkte betrokkenheid van lokale en regionale overheden bij het uitrollen van Europees beleid.  

Erwin Hoogland, Ellen van Selm en Martijn van Gruijthuijsen spraken zich uit over het cohesiebeleid en het MFK. Hoogland benadrukte het belang van een eerlijker verdeling van verantwoordelijkheden bij prestatiegerichte financiering en riep op tot structurele betrokkenheid van regio’s bij het Europees Semester.  

Mirjam Sterk sprak over het versterken van de positie van boeren in de voedselketen. Verder namen ook Ans Mol, René Jansen en Arjen van Gijssel deel aan deze plenaire vergadering. Voor laatstgenoemde was het zijn debuut bij het Comité.  

Met deze zitting zette het Comité van de Regio’s stevige stappen richting de beleidsagenda voor 2025–2030 en onderstreepte het zijn rol als brug tussen Europese besluitvorming en regionale en lokale uitvoering. 

Door:

Leah Corsmit, Huis van de Nederlandse Provincies.

Bronnen:

Foto: 15 May 2025, 166th Plenary Session of the European Committee of the Regions – Belgium – Brussels – May 2025, © European Union / Octavian Carare.

EU budget post-2027 : regions and cities warn that only decentralised long-term investment can tackle present and future challenges – Publicatie Comité van de Regio’s

Committee of the Regions adopts 2025–2030 priorities to strengthen Cohesion, Resilience and Proximity across the EU – Publicatie Comité van de Regio’s 


Recent Posts