Regio Randstad

De Regio Randstad omvat de vier provincies in het westen van Nederland: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland.

De ‘Randstad’ is niet één stad en ook niet een agglomeratie die is gegroeid rond één stad -zoals Parijs of Londen- maar een conglomeraat van grote en middelgrote steden. Bij elkaar hebben die steden alle voorzieningen die ertoe doen om in de wereld een rol van betekenis te spelen.

Het is een dynamische grootstedelijke regio waar 8.1 miljoen mensen -bijna de helft van de Nederlandse bevolking- wonen en werken. Bekende steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag liggen in de Randstad.

De regio biedt een scala aan economische activiteiten. De Regio Randstad is met een bruto regionaal product (brp) van 367 miljard euro de vierde grootstedelijke regio in Europa, na Londen, Parijs en het Ruhrgebied. Meer dan de helft van het bruto nationaal product van Nederland wordt in de Randstad verdiend.

De Randstad vormt een belangrijke toegangspoort tot Noordwest-Europa. De regio biedt directe verbindingen met de rest van de wereld, onder andere via mainports als de haven van Rotterdam, de grootste haven van Europa, en de luchthaven Amsterdam Schiphol Airport. Naast andere factoren zoals de wereldberoemde musea in Amsterdam, maakt deze goede internationale bereikbaarheid dat de Randstad aantrekkelijk is voor internationale bedrijven, congressen en toeristen.

Als regionaal cluster is de Randstad een belangrijke motor voor kennis en innovatie. Een groot aantal kennisinstellingen is gevestigd in de Regio Randstad, waaronder toonaangevende universiteiten.

Meer informatie:

Contact

  Wim Stooker Vertegenwoordiger Provincie Noord-Holland

   Tim Slierings Vertegenwoordiger Provincie Flevoland

    Sophie Vogelaar Vertegenwoordiger Provincie Zuid-Holland

     Sidony Venema Vertegenwoordiger Provincie Flevoland

      Joanne Swets Vertegenwoordiger Provincie Utrecht

       Mirko van Muijen Randstad Coördinator

        Jacqueline Spuijbroek Vertegenwoordiger Provincie Zuid-Holland

         Ilse Buijs Vertegenwoordiger Provincie Noord-Holland