Regionale Economie

Regionale Economie

COVID-19 laat nog steeds zijn sporen na in de Europese economie. De Commissie wil dat de economische activiteit terugkeert naar het niveau voor de crisis. Hiervoor riep zij in 2021 het Europees herstelfonds NextGenerationEU in het leven, om van 2021 tot 2027 een extra impuls te geven aan de economie. Elk land dient een herstelplan in te leveren om aanspraak te kunnen maken op de Recovery and Resilience Facility (RRF), het zogeheten Recovery and Resilience Plan (RRP). Op het moment van schrijven (november 2021) is Nederland het enige land dat nog geen herstelplan heeft ingediend. Deze verantwoordelijkheid wordt overgeheveld naar een nieuw kabinet. Op 1 november 2021 is door Wopke Hoekstra, minister van Financiën, bekend gemaakt dat een gedeelte van het budget van het RRF voor Nederland naar investeringen zal gaan die al gemaakt zijn tussen februari 2020 en april 2021. Een ander gedeelte zal gaan naar mogelijke nieuwe investeringen. Het is belangrijk voor medeoverheden om inspraak te hebben op deze nieuwe investeringen.

De bestuurlijke HNP-dossierhouder behartigt het gedefinieerde gezamenlijk belang. De bestuurlijke dossierhouders voor Regionale Economie zijn:

  • Michiel Rijsberman: Lid COTER commissie/CvdR en adviseur en agenda-lid Cohesie in de BAC RE.
  • Eddy van Hijum: Lid ECON commissie/CvdR, lid van de BAC RE.

Contact

Wekelijks op de hoogte worden gehouden?
Abonneer u dan op de nieuwsbrief de Europese Ster en mis niks van de belangrijkste Europese ontwikkelingen voor gemeenten, provincies en waterschappen.