Circulaire Economie

Circulaire Economie

De ambitie van Europa is om in 2030 wereldleider op het gebied van circulaire economie te zijn waarbij circulariteit de drijfveer van innovatie wordt. Circulaire economie wordt gezien als een voorwaarde om de afhankelijkheid van grondstoffen te verminderen en duurzame groei te bevorderen. Europa is voor veel materialen afhankelijk van de rest van de wereld en heeft dus veel baat bij het efficiënt (her)gebruik van schaarse materialen. Voor de komende Commissie periode signaleert het HNP een trend die circulaire economie steeds meer vanuit het perspectief van strategische autonomie en concurrentievermogen benadert. Het circulaire potentieel van de Europese ‘remanufacturing’-markt zal naar verwachting groeien van de huidige waarde van 31 miljard euro naar 100 miljard euro in 2030.

Door circulariteit centraal te stellen, wordt niet alleen de betaalbaarheid en toegankelijkheid van essentiële materialen verbeterd, maar ook de afhankelijkheid van kritieke en strategische grondstoffen wordt verminderd doordat materialen beter worden hergebruikt en gerecycled. Centraal in de bovenstaande aanpak staat de nieuwe EU Circular Economy Act. Deze wordt tegen het einde van 2026 verwacht en heeft tot doel om Europese markten voor secundaire grondstoffen, afval en circulaire producten te realiseren en te stimuleren. Verwacht wordt dat bindende doelen worden voorgesteld om gerecycled of bio-gebaseerde content in producten te gebruiken om de markt aan te jagen.

In het vierde kwartaal van 2025 worden ook de herziening van de Bioeconomy Strategy en de Biotech Act verwacht. Vanuit het HNP is hier in 2024 al op voorgesorteerd met een gezamenlijk position paper over Biotechnology en een gezamenlijk position paper als input voor de herziening van de Bioeconomy Strategy. Dit onderwerp over einde-afval status speelt overigens breder en zal ook in de verwachte Circulaire Economiewet een belangrijk onderwerp worden. De HNP werkgroep blijft monitoren en agenderen op deze thema’s en zal waar nodig in overleg met de bestuurlijke HNP-dossierhouders gerichte lobbyacties ondernemen richting de Europese instellingen.

De bestuurlijke HNP-dossierhouder behartigt het gedefinieerde gezamenlijk belang. De bestuurlijke dossierhouders voor Circulaire Economie zijn:

Friso Douwstra (gedeputeerde, provincie Fryslân):

  • Lid IPO BAC Ruimte en Leefomgeving.
  • Lid IPO BAC Regionale Economie en Cultuur.
  • Vast lid in de SEDEC-commissie van het Europees Comité van de Regio’s.

Esther Rommel (gedeputeerde, provincie Noord-Holland):

  • Lid IPO BAC Regionale Economie en Cultuur.
  • Lid IPO BAC Financiën en Openbaar Bestuur.
  • Lid IPO BAC Ruimte en Leefomgeving.

Nieuws

Contact