Een eenvoudigere interne markt: Europa aantrekkelijker maken voor bedrijven

 In Agrofood, Circulaire Economie, Digitalisering, Duurzame & Gezonde Leefomgeving, Klimaat & Energie, Mobiliteit, Regionale Economie

De Europese Commissie heeft een nieuwe strategie gepresenteerd om de interne markt van de EU toekomstbestendig te maken. De strategie is erop gericht om belemmeringen weg te nemen, groei te stimuleren en Europa aantrekkelijker te maken als vestigingsplaats voor bedrijven.

De oproep is duidelijk: maak van de EU-markt de eerste keuze voor ondernemers, werknemers én consumenten.

De interne markt als motor van het concurrentievermogen

De Commissie benadrukt dat de interne markt sinds haar oprichting – meer dan dertig jaar geleden – is uitgegroeid tot een hoeksteen van Europese economische integratie. Met 450 miljoen consumenten en 26 miljoen bedrijven is de EU één van de grootste economieën ter wereld. De bestaande interne markt heeft het bruto binnenlands product van de EU met 3 tot 4 procent verhoogd en heeft geleid tot 3,6 miljoen extra banen. Verdere integratie zou deze winst kunnen verdubbelen.

In een wereld waarin geopolitieke spanningen en economische onzekerheid toenemen, is een goed functionerende interne markt essentieel voor het concurrentievermogen en de veerkracht van Europa, aldus de Europese Commissie.

Prioriteiten van de nieuwe strategie

De strategie richt zich op vijf speerpunten die de eengemaakte markt doeltreffender en aantrekkelijker moeten maken:

  • Wegnemen van de grootste belemmeringen

    De Commissie pakt in het bijzonder de zogeheten “vreselijke tien” aan: de tien grootste obstakels voor bedrijven die door ondernemers zelf zijn aangeduid. Denk aan complexe regels voor vestiging, gebrek aan uniforme normen, territoriale leveringsbeperkingen en omslachtige regelgeving voor grensoverschrijdende dienstverlening.

    Deze barrières staan het vrije verkeer van goederen en diensten in de weg. Door deze obstakels weg te nemen, wil de Commissie het makkelijker maken voor bedrijven om zich in meerdere lidstaten te vestigen en grensoverschrijdend actief te zijn.

    • Nieuwe impulsen voor de Europese dienstensector

    Hoewel diensten het grootste deel van de Europese economie uitmaken, is de grensoverschrijdende handel hierin relatief beperkt. De Commissie wil dat veranderen door onder meer een Europese bouwdienstenwet en een leveringswet voor post- en pakketten voor te stellen, en door de regelgeving voor zakelijke diensten zoals installatie, onderhoud en reparatie te vereenvoudigen. Ook ondersteunt zij lidstaten bij het schrappen van overbodige nationale regels die de vrije dienstverrichting belemmeren.

    • Het mkb beter ondersteunen

    Het midden- en kleinbedrijf (mkb) vormen het fundament van de Europese economie. De strategie introduceert een vernieuwde definitie voor kleine midcap-ondernemingen, zodat zij ook kunnen profiteren van bestaande mkb-voordelen. Verder komt er een digitaal “mkb-ID”, waarmee bedrijven eenvoudig hun status kunnen aantonen.

    • Vereenvoudiging en digitalisering als standaard

    Om de regeldruk voor bedrijven te verlagen, presenteert de Commissie een vierde ‘omnibuspakket’ voor administratieve vereenvoudiging. Zo wordt het mogelijk om documenten digitaal aan te leveren en instructies elektronisch beschikbaar te stellen. Deze maatregelen leiden tot een geschatte kostenbesparing van 400 miljoen euro per jaar.

    • Verantwoordelijkheid delen met lidstaten

    Een goed functionerende eengemaakte markt vraagt om gezamenlijke inzet. Lidstaten worden opgeroepen een ‘Sherpa’ aan te stellen – een vertegenwoordiger op hoog niveau – die toeziet op de naleving van de EU-regels en de effectiviteit van nationale maatregelen toetst. Daarnaast worden lidstaten aangemoedigd om vooraf de proportionaliteit van nieuwe nationale regelgeving te evalueren.

    Strategisch momentum

    Deze strategie is ontwikkeld op verzoek van de Europese Raad, die in april 2024 aandrong op een toekomstgerichte, horizontale strategie voor de interne markt.

    Ook uit rapporten van onder anderen Enrico Letta en Mario Draghi, en uit het jaarverslag over de eengemaakte markt en het concurrentievermogen van 2025 blijkt: een écht geïntegreerde interne markt is cruciaal voor Europa’s toekomstige welvaart, concurrentievermogen en strategische autonomie.

    Door:

    Leah Corsmit, Huis van de Nederlandse Provincies.

    Bronnen:

    Een eenvoudigere eengemaakte markt om bedrijven voor Europa te laten kiezen – Publicatie Europese Commissie


    Recent Posts