Digitalisering

Digitalisering

Digitalisering is een van de topprioriteiten van de Europese Commissie voor de periode 2024–2029 en wordt als urgent beschouwd door de snelle technologische ontwikkelingen, internationale concurrentie en toenemende geopolitieke spanningen. De afhankelijkheid van buitenlandse systemen en technologieën onderstreept de noodzaak om Europees beleid rond digitalisering te versterken. Het jaar 2025 speelt hierin een sleutelrol waarin er aandacht wordt besteed aan nieuw beleid en de versoepeling van bestaande regels. Het doel is om Europa sterker maken door technologische innovatie, banen te creëren en digitale infrastructuren te verbeteren. In 2025 ligt de nadruk op twee belangrijke pijlers:

  • Nieuw digitaliseringsbeleid: ontwikkelen van strategieën die innovatie en technologische ontwikkeling versnellen, zoals de opzet van AI-fabrieken en ecosysteemontwikkeling, en het stimuleren van data- en cloudtechnologieën als fundament voor economische groei.
  • Vereenvoudiging van regelgeving: bestaande regels toegankelijker en makkelijker te implementeren maken, zodat regio’s en bedrijven sneller kunnen profiteren en de transitie naar een digitale samenleving soepel verloopt.

Een belangrijk onderdeel hiervan is het stimuleren van kunstmatige intelligentie (AI), data- en cloudtechnologieën. Europa streeft ernaar in 2025 een ‘AI-continent’ te creëren, waarin AI-fabrieken en ecosystemen ontwikkeld worden om innovatie te versnellen en Europa’s positie wereldwijd te versterken. Daarnaast helpt de EU regio’s en overheden om cyberveiligheid te verbeteren en data beter te delen, onder strikte privacy- en veiligheidsnormen, zodat vertrouwen en veiligheid in digitale systemen gewaarborgd blijven.

De Europese Commissie zet zich in voor een sterk, innovatief Europa dat klaar is voor de toekomst. Regionale overheden, zoals die in Nederland, spelen hierbij een cruciale rol. Door nauwkeurig te monitoren en actief samen te werken, zorgen we dat Europa digitaal vaardiger, veiliger en competitiever wordt voor een duurzame, inclusieve en welvarende toekomst. Hierbij horen ook investeringen via het Meerjaren Financieel Kader (MFK) en het nieuwe Competitiveness Fund, waarin de rol van regio’s stevig terugkomt, om zo digitale transformatie lokaal en nationaal mogelijk te maken.

Het HNP speelt een belangrijke rol binnen de digitalisering door actief input te leveren op Europese voorstellen en verordeningen. Het verbindt provincies, IPO en andere partners om de impact van Europese regelgeving op data en digitale infrastructuur te verkennen en te monitoren. Daarnaast faciliteert het interne afstemming en samenwerking richting de lange termijn digitale agenda tot 2030, onder meer door structureel overleg en participatie in werkgroepen. Binnen het HNP worden AI, Cloud, Data en digitale weerbaarheid beschouwd als de voornaamste dossiers. Deze clusters vormen de kern van onze strategie en worden vertaald naar regionale vraagstukken, zodat we effectief kunnen inspelen op de digitale behoefte en versterking van de regio’s. Hierdoor zorgt het HNP dat provincies betrokken blijven bij de Europese digitale transformatie, en dat hun belangen worden meegenomen in beleidsontwikkeling en implementatie.

De bestuurlijke HNP-dossierhouder behartigt het gedefinieerde gezamenlijk belang. De bestuurlijke dossierhouders voor Digitalisering zijn:

Jan Klopman (gedeputeerde, provincie Flevoland):

  • Lid IPO BAC Landelijk Gebied
  • Agendalid IPO BAC Regionale Economie en Cultuur
  • Plv. lid in de COTER-commissie van het Europees Comité van de Regio’s.

Elianne Demollin-Schneiders (gedeputeerde, provincie Limburg):

  • Lid IPO BAC Regionale Economie en Cultuur
  • Plv. lid IPO BAC Financiën en Openbaar Bestuur
  • Vast lid in de CIVEX-commissie van het Europees Comité van de Regio’s.

Nieuws

Contact