ECB kondigt steunprogramma van € 750 miljard aan

 In Geen onderdeel van een categorie

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde op 18 maart een steunprogramma van €750 miljard aan om overheden te ondersteunen bij de maatregelen die de gevolgen van het coronavirus moeten beperken. Het extra opkoopprogramma van obligaties moet de economische pijn van de coronacrisis binnen de Europese Unie verzachten.

Nieuw programma

De Raad van bestuur van de ECB heeft besloten om een ​​nieuw programma voor de tijdelijke aankoop van activa van particuliere en openbare aandelen te lanceren om de ernstige risico’s voor het transmissiemechanisme van het monetaire beleid en de vooruitzichten voor het eurogebied als gevolg van de uitbraak en de escalerende verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor de aankoop van aandelen uit de publieke sector blijft de toewijzing van benchmarks over de rechtsgebieden de kapitaalsleutel van de nationale centrale banken. De Raad van Bestuur zal de aankopen van nettoactiva in het kader van PEPP beëindigen zodra hij oordeelt dat de crisisfase van het coronavirus voorbij is, maar in ieder geval niet voor het einde van het jaar.

Ondersteuning van burgers

De Raad van bestuur van de ECB benadrukt in zijn verklaring een belangrijke rol te spelen bij het ondersteunen van alle burgers van het eurogebied in deze uitdagende tijd. De ECB wil ervoor zorgen dat alle sectoren van de economie kunnen profiteren van ondersteunende financieringsvoorwaarden die hen in staat stellen deze schok op te vangen. Dit geldt ook voor gezinnen, bedrijven, banken en overheden.

Door:

Marieke ter Horst, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

ECB announces €750 billion Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), ECB

Recent Posts