Europese steun in strijd tegen coronavirus

 In Geen onderdeel van een categorie

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, maakte 13 maart bekend dat de Europese Unie alles zal doen om nationale overheden te ondersteunen in de strijd tegen het coronavirus. De Commissie zal financiële hulp bieden, afzien van schuldlimieten en staatssteunverboden tijdelijk versoepelen. De Commissie roept regeringen en burgers op de nodige stappen te ondernemen om verspreiding van het virus te vertragen.

Werking Europese interne markt

President Von der Leyen benadrukt dat de Europese interne markt moet blijven functioneren en dat voorkomen moet worden dat lidstaten eenzijdig optreden. De Commissie neemt maatregelen om de levering van beschermingsmiddelen in heel Europa te waarborgen.

Europees investeringsfonds

Von der Leyen maakte op vrijdag 13 maart 2020 bekend dat de Europese Commissie € 37 miljard heeft vrijgemaakt, bedoeld om de Europese gezondheidszorg, de arbeidsmarkt en het MKB uit alle betrokken sectoren te ondersteunen. Naast nationale maatregelen zullen ook binnen de begroting van de Europese Unie bestaande instrumenten worden ingezet om bedrijven te ondersteunen. De President voorziet grote impact op de Europese economie en stelt dat de Europese Commissie alle nodige maatregelen neemt om zowel de Europese burgers als de Europese economie te ondersteunen.

Europese steun

De eerste uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager voegde vrijdag toe dat veel lidstaten zelf de nodige maatregelen treffen en dat de Commissie aanvullend advies geeft en sjablonen deelt van goed werkende regelingen. Vestager benadrukt de verschillende manieren waarop nationale regeringen bedrijven en ondernemingen kunnen helpen, zoals het verstrekken van loonsubsidies, het opschorten van vennootschapsbelasting of het betalen van btw. Ze gaf aan dat de Europese regels betreffende staatssteun regeringen in staat stellen effectieve maatregelen te nemen en het MKB de dringende liquiditeit te bieden die ze nodig hebben. Meer informatie over de versoepeling van staatssteun vindt u hier.

Door:

Marieke ter Horst, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

Covid-19: Commissie presenteert gecoördineerde Europese respons om de economische gevolgen van het Coronavirus tegen te gaan, Europese Commissie
President von der Leyen on Coronavirus crisis, persconferentie Europese Commissie

Recent Posts