‘Geef regionale politiek een sterkere stem in Europese besluitvorming!’

 In Geen onderdeel van een categorie

Regionale politici en bestuurders moeten meer en directer worden betrokken bij de Europese besluitvorming. Dit was de boodschap van de dertig regionale afgevaardigden tijdens de tweede plenaire zitting van de Conferentie over de toekomst van Europa, waar zij de stem van meer dan een miljoen regionale politici vertegenwoordigden.

Comité van de Regio’s

Tijdens de tweede plenaire vergadering op 23 oktober 2021 van de Conferentie over de toekomst van Europa spraken dertig regionale afgevaardigden hun steun uit voor een directere en sterkere rol van regionale politiek in Europese besluitvorming. De achttien afgevaardigden van het Comité van de Regio’s (CoR) en twaalf regionale stakeholders vertegenwoordigden hiermee de stem van meer dan een miljoen regionale bestuurders en politici. Zo merkten zij in een vragenlijst onder regionale politici op dat 85% meer betrokken wil zijn bij het besluitvorming proces en dat 75% een vorm van participatieve democratie wil introduceren in de EU. Apostolos Tzitzikostas, voorzitter van het CoR, zei hierop: “Our citizens expect their elected leaders to listen and to act in order to deliver results on the ground. (…) They need to be given a stronger role in EU decision-making in areas of their competencies, to rebuild trust and bring Europe closer to people.”

Conferentie over de toekomst van Europa

De Conferentie over de toekomst van Europa is een door burgers aangestuurd meertalig, digitaal platform om ideeën over de toekomst van Europa op te delen. De bijdragen die hieruit komen, worden meegenomen in de plenaire vergaderingen van de Conferentie. Het CoR staat politiek gezien dicht bij de Europese burgers en ziet dat hun stem ondervertegenwoordigd is in de besluitvorming. Daarom stellen zij voor dat de EU ook na de Conferentie een permanente dialoog met burgers aan moet blijven gaan. Op 3 en 4 maart 2022 zal de CoR zijn laatste bijdrage leveren aan de Conferentie, tijdens de negende Europese bijeenkomst van Regio’s en Steden.

Door

Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron

Conference on the Future of Europe: we must listen and act to meet citizens’ needs – Comité van de Regio’s

What do 1.17 million local politicians in EU27 think about the future of Europe? – Comité van de Regio’s


Recent Posts