IPO-Jaarcongres; ‘Europa van de regio’s: kies uw toekomst’

 In Geen onderdeel van een categorie

Europa heeft een steeds grotere invloed op het provinciale beleid en de uitvoering hiervan in de regio. In het voorjaar van 2019 brengen de Nederlandse kiezers hun stem uit voor de verkiezingen van Provinciale Staten en van het Europees Parlement. Voor de gezamenlijke provincies reden om, samen met het Huis van de Nederlandse Provincies, het IPO-Jaarcongres te organiseren in Brussel, het bestuurlijk hart van Europa.

Het jaarcongres, met als titel; ‘Europa van de regio’s: kies uw toekomst’, vindt plaats op een belangrijk moment, aangezien de onderhandelingen over het nieuwe Europees beleid voor de periode 2021-2027 (zoals het landbouwbeleid, cohesiebeleid) volop gaande zijn. Het bijgevoegde ingezonden artikel van de Voorzitter van het Europees Comité van de Regio’s, dhr. Karl-Heinz Lambertz, IPO-voorzitter, dhr. Theo Bovens en HNP-voorzitter Wim de Donk (rechtsboven te downloaden) belicht de belangrijke rol van regio’s en steden bij het oplossen van de maatschappelijke, Europese uitdagingen van morgen.

Ideeën op een rij gezet

Eurocommissaris Frans Timmermans kreeg tijdens het congres uit handen van Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW en IPO-voorzitter Theo Bovens de brochure Nederlandse provincies en bedrijven op weg naar betere EU-regelgeving. Als Eurocommissaris is Frans Timmermans onder meer verantwoordelijk voor betere regelgeving. Drie jaar geleden vroeg hij de Nederlandse provincies hun ideeën voor betere Europese regelgeving op een rij te zitten. De publicatie van toen is nu geüpdate. Dit keer leverden ook VNO-NCW, MKB Nederland en het Kenniscentrum Europa input.

‘Wat werkt wel en wat niet’?

Input uit de praktijk is voor zijn opdracht van groot belang van groot belang, zegt Timmermans als hij de brochure Nederlandse provincies en bedrijven op weg naar betere EU-regelgeving overhandigd krijgt. “Wij willen horen wat wel en niet werkt, wat dubbelop is en wat vernieuwd moet worden. Ik hoop daarvoor ook in deze brochure weer nieuwe aanknopingspunten te vinden.”

Recent Posts