Nederland laat 6 miljard euro liggen: dit moet veranderen

 In Regionale Economie

Nederland laat de bijna 6 miljard euro die beschikbaar is uit het Europese herstelfonds liggen en dat kan niet langer. Dit is de boodschap van een coalitie van regionale organisaties, onder wie de samenwerkende provincies, gemeentes en waterschappen. In een open brief aan het kabinet uitten zij hun onvrede over het ontbreken van een herstelplan en het gebrek aan samenwerking met relevante stakeholders.

Geen plan is geen geld

Het Europese herstelfonds heeft bijna 6 miljard euro beschikbaar voor Nederland, maar dit laat Nederland momenteel liggen. Een alliantie van organisaties, met onder meer de samenwerkende provincies, gemeenten en waterschappen, heeft in een dringende brief het kabinet aangespoord om dit te veranderen. De brief is op 28 oktober aangeboden. Om aanspraak te kunnen maken op het geld, moet Nederland voor eind april 2022 een herstelplan indienen, iets wat wordt uitgesteld door het kabinet tot een nieuwe regering is geformeerd. Inmiddels hebben de eerste landen hun geld al ontvangen. Nederland is het enige land in de EU dat nog geen herstelplan heeft ingediend.

Stakeholders worden niet betrokken

De organisaties geven aan dat er te weinig samenwerking wordt gezocht met alle relevante, regionale stakeholders, iets wat de EU als voorwaarde heeft gesteld voor het opstellen van het plan. Dit wordt gezien als een groot gemis. Gedeputeerde Eddy van Hijum uitte al eerder dat regio’s en regionale partners zoals universiteiten en kennisinstellingen onmisbaar zijn in het waarmaken van die ambities. Echter, dit besef ontbreekt bij het huidige kabinet, aldus Van Hijum. De coalitie biedt in de open brief aan om mee te helpen in het optekenen en uitvoeren van het nationaal herstelplan. Daarom benadrukt de coalitie dat de regering zo snel mogelijk een stakeholder conferentie moet organiseren om dit te kunnen realiseren. Een nationaal herstelplan wordt samen geschreven, niet alleen.

Geld is nodig voor de toekomst

Dat verschillende stakeholders de noodklok luiden, is geen verrassing. Er staan grote items op de agenda voor Nederland op het vlak van de verduurzaming van de economie. Het geld uit het herstelfonds is bedoeld om deze plannen te kunnen uitdragen en zo de economie veerkrachtiger te maken, na de coronacrisis. De 6 miljard die de EU beschikbaar stelt, heeft Nederland dus nodig om investeringen in de digitale en groene transitie te doen en zo aan onze gezamenlijke toekomst te bouwen. Kortom, we kunnen niet zonder dit geld.

Wilt u de bijeenkomst van de aanbieding van de brief terugkijken? Dat kan via https://www.youtube.com/watch?v=-JBhWXPBh_M!

De oproep is gedaan door Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Unie van Waterschappen, VNO-NCW, MKB-Nederland, Vereniging van Universiteiten, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, HollandBIO, Bouwend Nederland, Stichting DINL, MVO Nederland en Interprovinciaal Overleg & Huis van de Nederlandse Provincies in Brussel.

Door:

Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

Beste Mark en Stef – Open brief aan het kabinet namens een coalitie van regionale stakeholders

Meer informatie:

NextGenerationEU: European Commission disburses 2.2 billion in pre-financing to Portugal – Europese Commissie

Provincies: ‘Kabinet treuzelt met indienen coronaherstelplan, ons geduld is op’ – BNR Nieuwsradio


Recent Posts