Omnibuspakket vereenvoudigt EU-regels voor bedrijven

 In Duurzame & Gezonde Leefomgeving, Klimaat & Energie, Regionale Economie

Op 26 februari heeft de Europese Commissie een nieuw pakket van voorstellen gepubliceerd om bestaande EU-regelgeving te vereenvoudigen. Dit zogenaamde Omnibuspakket is bedoeld om de concurrentiekracht van bedrijven te versterken en extra investeringscapaciteit vrij te maken.

Een belangrijke focus ligt op het verminderen van administratieve lasten en verplichtingen met betrekking tot rapporteren over duurzaamheid, met name voor het mkb.

De Commissie streeft naar een administratieve lastenvermindering van minstens 25% voor alle bedrijven, en 35% specifiek voor het mkb, tegen uiterlijk 2029. Dit moet niet alleen de kosten voor bedrijven verlagen, maar ook innovatie en duurzame groei stimuleren.

Wat verandert er?

De voorgestelde wijzigingen raken diverse wetgevingen, waaronder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) en InvestEU.

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

De CSRD verplicht bedrijven om verslag uit te brengen over de impact van hun activiteiten op het milieu en de maatschappij. Deze richtlijn maakt deel uit van de Europese Green Deal en draagt bij aan het doel om Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken.

Veranderingen:

  • De rapportageverplichtingen gelden voortaan alleen voor bedrijven met meer dan 1000 werknemers en een omzet van meer dan 50 miljoen euro of een balanstotaal van meer dan 25 miljoen euro. Hierdoor wordt 80% van de bedrijven vrijgesteld van de CSRD-verplichtingen.
  • Bedrijven die buiten de CSRD-reikwijdte vallen, krijgen de optie om vrijwillig te rapporteren.

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)

De CSDDD legt grote bedrijven de verantwoordelijkheid op om negatieve gevolgen voor mensenrechten, zoals kinderarbeid, en milieueffecten, zoals vervuiling, in hun eigen activiteiten, dochterondernemingen en waardeketen te identificeren en te beperken. Het doel is om duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen.

Veranderingen:

  • De implementatie van de richtlijn wordt met één jaar uitgesteld, tot 2028.
  • De cyclus voor periodieke beoordelingen van duurzaamheids-due dilligence (de impact van ondernemen op mens en milieu) wordt verruimd naar vijf jaar.
  • Grote bedrijven mogen minder informatie opvragen van mkb’s binnen hun waardeketen om administratieve lasten te verlichten.
  • De EU-voorwaarden voor burgerlijke aansprakelijkheid worden afgeschaft, maar slachtoffers behouden via nationale wetgeving recht op compensatie bij schade door niet-naleving.

Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)                    

CBAM is een EU-mechanisme dat ervoor zorgt dat ingevoerde koolstof-intensieve producten een eerlijke CO2-prijs krijgen, vergelijkbaar met die van binnen de EU geproduceerde goederen. Dit voorkomt dat klimaatmaatregelen worden ondermijnd en stimuleert schonere productie in niet-EU-landen. De Commissie introduceerde CBAM in juli 2021 als onderdeel van de ambitie om tegen 2030 de broeikasgasemissies met minstens 55% te verminderen.

Veranderingen:

  • Kleine importeurs (minder dan 50 ton per jaar) worden vrijgesteld van CBAM-verplichtingen. Dit betreft voornamelijk het mkb.
  • Voor bedrijven die onder CBAM blijven vallen, worden de regels vereenvoudigd, onder andere voor de autorisatie van CBAM-declaranten en de berekening van ingebedde emissies.

InvestEU

Het InvestEU-programma is een EU-initiatief dat private investeringen stimuleert om economische groei, innovatie, duurzaamheid en werkgelegenheid te bevorderen. Het programma vergemakkelijkt de toegang tot financiering voor bedrijven.

Veranderingen:

  • Europese investeringscapaciteit wordt vergroot door efficiënt gebruik te maken van rendementen uit eerdere investeringen en bestaande fondsen. Dit moet ongeveer 50 miljard euro vrijmaken voor innovatie, het concurrentiekompas en de Clean Industrial Deal.
  • Lidstaten krijgen meer flexibiliteit om bij te dragen aan InvestEU en hun nationale bedrijven te ondersteunen.

Volgende stappen

Het Omnibuspakket wordt nu besproken in het Europees Parlement en de Raad. De uiteindelijke tekst kan nog wijzigen of deels worden geschrapt. Na een akkoord worden de wijzigingen definitief doorgevoerd.

Door:

Leah Corsmit, Huis van de Nederlandse Provincies.

Bronnen:

Commission simplifies rules on sustainability and EU investments, delivering over €6 billion in administrative relief – Persbericht Europese Commissie

Questions and answers on simplification omnibus I and II – Q&A Europese Commissie

Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directives (EU) 2022/2464 and (EU) 2024/1760 as regards the dates from which Member States are to apply certain corporate sustainability reporting and due diligence requirements – Publicatie Europese Commissie

Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directives 2006/43/EC, 2013/34/EU, (EU) 2022/2464 and (EU) 2024/1760 as regards certain corporate sustainability reporting and due diligence requirements – Publicatie Europese Commissie

Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council a mending Regulations (EU) 2015/1017, (EU) 2021/523, (EU) 2021/695 and (EU) 2021/1153 as regards increasing the efficiency of the EU guarantee under Regulation (EU) 2021/523 and simplifying reporting requirements – Publicatie Europese Commissie


Recent Posts