Provincies: Bestemming Brussel #3: De Lelylijn als brug tussen de regio en Duitsland

 In Mobiliteit, Regionale Economie

De derde aflevering van de podcast “Provincies: Bestemming Brussel!” over de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 is uit. In aanloop naar de verkiezingen voorzien wij u elke maandag van een podcast over de laatste relevante Europese ontwikkelingen. In deze aflevering staat Groningen centraal: de Lelylijn als brug tussen de regio en Duitsland? In dit artikel vindt u een korte samenvatting van de derde aflevering.

Groningen

De Lelylijn, de spoorverbinding tussen Lelystad, Groningen en mogelijk Duitsland, is volgens PVV-Statenlid Ton van Kesteren niet realistisch. De spoorverbinding zou voor meer contact moeten zorgen tussen de regio’s en zo voor extra werkgelegenheid moeten zorgen. Maar dat zijn zaken die op een andere manier bereikt kunnen worden, aldus Ton van Kesteren.

“De behoefte vanuit gemeenten en andere provincies, is om de knelpunten in de transportverbindingen in het noorden aan te pakken”, zegt Van Kesteren in aflevering drie van de podcast Provincies: Bestemming Brussel. “Dat zal uiteindelijk ook tot een snelle verbinding leiden”. Voor gedeputeerde Fleur Gräper van Koolwijk, is de verbinding juist wel een manier om Groningen te helpen.

Van Lelystad tot Scandinavië

Groningen, net als verschillende andere provincies aan de buitengrenzen van Nederland, loopt achter in de ontwikkeling tegenover de Randstad. Infrastructurele projecten zoals de Lelylijn, kunnen daar verandering in brengen.

“Aan de ene kant moeten we verbinden met de Randstad, maar ook met Duitsland en Scandinavië”, zegt Gräper. Op dit moment is die verbinding namelijk nog niet zoals het zou moeten. “We hebben een spoorverbinding waarbij gemiddeld negen uur per week een deel van het traject eruit ligt.” De Lelylijn moet de reis naar het noorden betrouwbaarder maken.

Van Kesteren is het ermee eens dat de regio sneller moet ontwikkelen. Maar steun krijgen van het Rijk voor een plan dat al zo’n 6 miljard euro gaat kosten, terwijl Nederland volgens hem maar een potje heeft van 7,5 miljard is onrealistisch. Hij verwijst naar een ander plan dat maar de helft van het geld zou kosten en in plaats van een groot spoornetwerk aanleggen, knelpunten op bestaande routes aan zou pakken. Denk daarbij aan het verdubbelen van spoorlijnen of waterwegen verbreden om het vervoer beter door te laten stromen.

Europees geld

In dit alles speelt ook de vraag of Europa mee gaat betalen. Er is tenslotte een verbinding met Duitsland beoogd. De recente toevoeging van de Lelylijn aan het Europese transportnetwerk (TEN-T) is in ieder geval positief. Volgens Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD) vergroot dat de kansen op Europese subsidies. Zij houdt zich in het Europees Parlement bezig met transport en dus ook met de spoorverbinding.

Dat Europees geld van belang is, vindt ook Van Kesteren. “Ik vraag me wel af of onze lobby zo goed is.” Hij maakt een vergelijking met de lobby van Noord-Brabant in Brussel. Die doet dat volgens hem een stuk beter.

Volgens Gräper ligt dat toch anders. De onderzoeksfase en eerste bouwplannen van de Lelylijn en verbinding met Duitsland zijn al financieel door de EU gesteund. Daarbij heeft de provincie Groningen iedere keer de maximale bijdrage gekregen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op de website van Brusselse Nieuwe. Deze podcast is de derde in een reeks. Ga naar Spotify en abonneer u nu!

Door:

Yves Lacroix, Brusselse Nieuwe

Bron:

Podcast “Provincies: Bestemming Brussel!” – Spotify


Recent Posts