Provincies: Bestemming Brussel #4: Welke rol heeft de haven bij de energietransitie?

 In Klimaat & Energie, Regionale Economie

De vierde en laatste aflevering van de podcast “Provincies: Bestemming Brussel!” over de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 is uit. In aanloop naar de verkiezingen voorzien wij u elke maandag van een podcast over de laatste relevante Europese ontwikkelingen. In deze aflevering staat Zuid-Holland centraal: welke rol heeft de haven bij de energietransitie? In dit artikel vindt u een korte samenvatting van de vierde aflevering.

Welke kleur waterstof?

Waterstof is nodig om de haven in Rotterdam duurzaam te maken. Dat zegt gedeputeerde Jeannette Baljeu (VVD Zuid-Holland) in aflevering vier van de podcast “Provincies: Bestemming Brussel”. De haven moet volgens de VVD een hub worden voor het veelbelovende gas. Lijsttrekker voor de Provinciale Staten Carla van Viegen (PvdD Zuid-Holland) vindt het idee sympathiek, maar benadrukt dat waterstof bijna niet groen op te wekken is. Men spreekt in het algemeen over blauwe, grijze en groene waterstof. Bij de productie van het gas wordt elektriciteit gebruikt. Bij groene waterstof is ook daadwerkelijk groene elektriciteit te pas gekomen.

Belangrijk is volgens haar dat de transitie nú moet gebeuren. “Volgens wetenschappers kunnen we pas in 2030 op grote schaal groene waterstof produceren”, aldus van Viegen. De transitie komt dan te laat. Andere alternatieven zijn voor haar meer voor de hand liggend. Denk daarbij aan zonne- en windenergie. Dat het even duurt voor de haven op waterstof loopt, ontkent Baljeu niet. “Maar je moet ergens beginnen”, zegt ze. En aan dat begin is inmiddels begonnen.

Alternatieven

Er zijn ook andere manieren om de haven te verduurzamen, vindt Europarlementariër Vera Tax (PvdA). Door de grote behoefte aan gas deze winter, komen er steeds meer schepen aan in Rotterdam. Die schepen moeten soms erg lang buiten de haven wachten voor ze binnen kunnen. Vergelijk het met een vliegtuig dat geen plek heeft om te landen en daarom boven het vliegveld cirkelt. Dat stoot ontzettend veel uitlaatgassen uit.

De digitale transitie zou daarbij kunnen helpen denkt Tax. Door een goed systeem te hebben kan het verkeer in en uit de haven beter geregeld worden waardoor schepen minder lang te hoeven wachten en daardoor minder uitstoten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op de website van Brusselse Nieuwe. Deze podcast is de vierde en laatste in een reeks. Ga naar Spotify en abonneer u nu!

Door:

Yves Lacroix, Brusselse Nieuwe

Bron:

Podcast “Provincies: Bestemming Brussel!” – Spotify


Recent Posts