Commissie presenteert richtsnoeren vervoer na coronacrisis

 In Geen onderdeel van een categorie

De Europese Commissie presenteerde 13 mei 2020 nieuwe richtsnoeren voor het herstel van vervoer en connectiviteit in heel Europa na de huidige coronacrisis. De richtsnoeren bevatten een strategie voor het herstel van vervoersdiensten in de komende maanden, nu de lidstaten langzaam maatregelen versoepelen. Het plan bevat daarnaast aanvullende richtlijnen en aanbevelingen om EU-landen te helpen de reisbeperkingen geleidelijk op te heffen.

Pakket met richtsnoeren

Het gepresenteerde pakket met richtsnoeren omvat verschillende gezamenlijke maatregelen voor het herstel van toerisme en transport na de coronacrisis. De Commissie stelt een gefaseerde en gecoördineerde aanpak van het herstel van het vrije verkeer en de opheffing van de binnengrenscontroles voor en presenteerde richtsnoeren betreffende het geleidelijke herstel van het vervoer en de connectiviteit. Daarnaast werden er Europese richtsnoeren voor de geleidelijke hervatting van toerisme en voor gezondheidsprotocollen voor horecagelegenheden gepresenteerd.

Geleidelijke opstart openbaar vervoer

Voor het geleidelijk opstarten van het openbaar vervoer en het toenemende aantal passagiers moeten er maatregelen worden genomen. Het is van belang om op verschillende manieren de veiligheid voor passagiers te garanderen. Hierbij noemt de Commissie maatregelen als veilige fysieke afstand, een hogere frequentie en geautomatiseerde deurbediening. Reizigers moeten duidelijk geïnformeerd worden over de geldende maatregelen voor optimale effectiviteit.

Mobiliteit in stedelijke gebieden

Stedelijke gebieden kunnen tijdelijke uitbreidingen van fiets- en voetpaden invoeren om fietsers en voetgangers meer ruimte te bieden. De maximumsnelheid van motorvoertuigen in drukke gebieden kan daarnaast worden verlaagd. Verschillende steden en regio’s hebben drukke plekken tijdelijk omgedoopt tot woonerf, waar voetgangers en fietsers de volledige breedte van de openbare weg mogen gebruiken. Deze tijdelijke maatregel moet het gemakkelijker maken om de social distancing te respecteren en een afstand van 1,5 m tussen mensen te bewaren.

Delen van succesverhalen

De Europese Commissie wil een rol spelen bij het verzamelen en delen van goede praktijkvoorbeelden, ideeën en innovaties om onderlinge samenwerking en kennis te blijven ontwikkelen en delen.

Andere maatregelen

De Commissie heeft op 8 april 2020 een leidraad voor de beperking van niet-essentiële reizen naar de EU opgesteld. Daarnaast heeft de Commissie maatregelen genomen op het gebied van vervoer, waaronder de richtsnoeren voor grensbeheersmaatregelen, invoering van green lanes voor het goederenvervoer, maatregelen om de luchtvrachtactiviteiten te faciliteren en richtsnoeren betreffende zeevarenden, passagiers en andere personen aan boord van schepen. De Commissie gaf  richtsnoeren over optimale bescherming van werknemers en passagiers en gelijktijdig goederenvervoer te handhaven.

Door:

Marieke ter Horst, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

COVID-19: Richtsnoeren betreffende het geleidelijke herstel van het vervoer en de connectiviteit, Europese Commissie

Meer informatie:

Naar een gefaseerde en gecoördineerde aanpak van het herstel van het vrije verkeer en de opheffing van de binnengrenscontroles, Europese Commissie

Richtsnoeren betreffende het geleidelijke herstel van het vervoer en de connectiviteit, Europese Commissie

EU-richtsnoeren voor de geleidelijke hervatting van toerisme en voor gezondheidsprotocollen voor horecagelegenheden, Europese Commissie

Leidraad voor de beperking van niet-essentiële reizen naar de EU, Europese Commissie

Invoering van green lanes voor het goederenvervoer, Europese Commissie

Green lanes bij grensovergangen, Huis van de Nederlandse Provincies

Recent Posts