Commissie presenteert toolbox contacttraceringapps

 In Geen onderdeel van een categorie

De Europese Commissie heeft samen met lidstaten een toolbox ontwikkeld voor het gebruik van mobiele waarschuwings- en contacttraceringsapps. De toolbox maakt deel uit van een gecoördineerde Europese aanpak voor de geleidelijke opheffing van de afzonderingsmaatregelen.

Cruciale rol apps bij geleidelijk opheffen maatregelen

Europese lidstaten evalueren met steun van de Commissie de doeltreffendheid, de veiligheid, de privacy en de gegevensbeschermingsaspecten van digitale oplossingen om de verspreiding van het COVID-19 virus in te perken. Contacttraceringapps kunnen een cruciale rol spelen bij het geleidelijk opheffen van maatregelen voor sociale onthouding. De Commissie benadrukt dat dergelijke apps te allen tijde in overeenstemming moeten zijn met de EU-regels en goed gecoördineerd moeten worden.

De contacttraceringapps kunnen een aanvulling vormen op de bestaande handmatige tracering en de besmettingsketen van het virus helpen doorbreken. De toolbox verschijnt samen met nieuwe richtsnoeren voor volledige gegevensbescherming door apps die de pandemie bestrijden, die vandaag is gepubliceerd.

Gemeenschappelijke EU-toolbox

De aankondiging is een eerste stap naar een gemeenschappelijke EU-toolbox, die snel en samen met het e-gezondheidsnetwerk is ontwikkeld met de steun van de Europese Commissie. De toolbox biedt een praktische leidraad om de nodige apps te implementeren en bepaalt de essentiële vereisten voor deze apps, die op deze pagina te vinden zijn.

Routekaart opheffing COVID-19 maatregelen

Tijdens een persconferentie op 15 april 2020, presenteerden Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Raadsvoorzitter Charles Michel al een routekaart voor de opheffing van beperkingsmaatregelen binnen de Europese Unie en de interne markt.

Door:

Marieke ter Horst, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

EU-aanpak voor doeltreffende contacttraceringapps, Europese Commissie

Recent Posts