De slag om Europa: nieuwe podcast in aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen!

 In Geen onderdeel van een categorie

De Europese verkiezingen zijn er bijna! Het Huis van de Nederlandse Provincies organiseert op 16 mei 2024 een lijsttrekkersdebat. Als voorbereiding hierop, maken nieuwswebsite Brusselse Nieuwe en het Europees Parlement een podcastserie. In aflevering #1: EU-wetgeving en verzilting in Zeeland.

De slag om Europa

Wat kiest Europa? 2024 wordt het grootste verkiezingsjaar ooit. Ook de Europese burger moet er aan geloven. In 2024 vinden voor de tiende keer Europese Parlementsverkiezingen plaats. Nederland is het eerste EU-land dat mag stemmen: op donderdag 6 juni 2024 openen bij ons de stembussen. Alle andere EU-landen stemmen in de dagen erna, waarvan de meeste op zondag 9 juni 2024.

Het Europees Parlement (EP) heeft 720 zetels te verdelen over 27 lidstaten. Voor Nederland zijn er maar liefst 31 zetels gereserveerd. Er staat dus wat op het spel! Het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) organiseert daarom op 16 mei 2024 een verkiezingsdebat in het Nederlands instituut voor Beeld & Geluid, met de Nederlandse lijsttrekkers voor de EP-verkiezingen. Europese wet- en regelgeving heeft een grote impact op de realiteit in de provincies, gemeenten en waterschappen. Denk aan klimaat- en milieuwetgeving, regels voor aanbestedingen en staatssteun, het verstrekken van EU-subsidies en veel meer.

In aanloop naar dit debat, maken nieuwswebsite Brusselse Nieuwe en het Europees Parlement een podcastserie, “De slag om Europa”. De komende maanden spreken de journalisten van Brusselse Nieuwe met Nederlandse (kandidaat-)Europarlementariërs, provinciale bestuurders, ondernemers en andere belanghebbenden de situatie in Europa, de impact op de regio en hun blik op de toekomst.

De eerste aflevering, over Europese klimaat- en milieuwetgeving en de verzilting van de Zeeuwse bodem, staat nu online! Mis het niet en ga naar deze link om u te abonneren in de Spotify-app. Elke maand komt er een nieuwe aflevering uit. Details over het verkiezingsdebat komen later online.

Door:

Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

Podcast – De slag om Europa – Brusselse Nieuwe & Europees Parlement


Recent Posts