Europees platform voor grensoverschrijdende samenwerking gelanceerd

 In Regionale Economie

Om de belangen van grensregio’s en hun burgers beter te vertegenwoordigen, heeft het Europees Comité van de Regio’s het “European Cross-Border Platform” opgericht. Het platform brengt alle relevante actoren bijeen, van grensregio’s en -steden, tot kennisinstellingen en verenigingen.

European Cross-Border Platform

Miljoenen Europese burgers, werknemers, ondernemers en hulpbehoevenden zijn ruimschoots bekend met de obstakels die het leven in grensregio’s bepalen, omdat bepaalde zaken niet grensoverschrijdend zijn geregeld. Zo konden grensarbeiders tijdens de COVID-19 pandemie niet naar hun werk, sluiten treinen niet goed aan op elkaar en is er een slechte toegang tot de gezondheidszorg een paar straten verderop. Oplossingen komen niet van de grond, want verschillende technische normen of nationale wetgevingen belemmeren effectieve, grensoverschrijdende samenwerking. Hierdoor komt de ontwikkeling van infrastructurele projecten stil te liggen, of wordt de exploitatie van grensoverschrijdende overheidsdiensten aangetast.

Het Europees Comité van de Regio’s heeft daarom een nieuw platform voor grensoverschrijdende samenwerking gelanceerd: het European Cross-Border Platform (ECBP). Dit platform is de opvolger van het European Grouping of Territorial Cooperation (EGTC) Platform. Het nieuw opgerichte ECBP pleit voor nieuwe benaderingen en beleidsoplossingen voor grensregio’s en hun burgers en faciliteert de dialoog met de Europese instellingen via het Comité. Het moet een plek worden waar grensoverschrijdende actoren zaken die zich voordoen in grensregio’s kunnen signaleren. Het platform zal meerdere bijeenkomsten per jaar organiseren.

U kunt voor meer informatie mailen naar cross-border@cor.europa.eu, het secretariaat van het Comité dat het nieuwe platform beheert.

Wie kan meedoen?

Het Comité moedigt alle geïnteresseerde grensoverschrijdende instellingen aan om zich aan te sluiten bij het nieuwe platform. Grensregio’s en -steden, EGTC’s, grensoverschrijdende werkgemeenschappen, verenigingen en kennisinstellingen en andere actoren die zich bezighouden met grensoverschrijdende samenwerkingen mogen zich allemaal aansluiten.

Aanmelden kan via het formulier op de website van het Comité, door op deze link te klikken.

Het Comité zet de werkzaamheden rondom EGTC’s voort. Dit werk is een wezenlijk onderdeel van het nieuwe platform. Alle EGTC’s worden uitgenodigd om mee te doen. Zij hoeven zich niet apart aan te melden voor het platform. Als ze niet willen meedoen aan het ECBP, maar enkel via de constructie van de EGTC’s willen participeren, kunnen ze mailen naar: egtc@cor.europa.eu.

Call geopend

Gelijktijdig met de lancering van het ECBP, heeft het Comité een call geopend om het lanceringsevenement van het nieuwe platform te organiseren in 2024. Alle grensoverschrijdende stakeholders, grensregio’s en -steden en EGTC’s zijn uitgenodigd om zich aan te melden. De deadline voor nominatie is 1 april 2024. Meer informatie vindt u via deze link.

Door:

Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

European Cross-Border Platform – Europees Comité van de Regio’s


Recent Posts