Europese Week van Regio’s en Steden 2023 is gelanceerd

 In Agrofood, Circulaire Economie, Digitalisering, Duurzame & Gezonde Leefomgeving, Klimaat & Energie, Mobiliteit, Regionale Economie

Het Europees Comité van de Regio’s heeft de Europese Week van Regio’s en Steden van 9 tot en met 12 oktober 2023 gelanceerd. Tijdens de 21e editie staan verschillende thema’s centraal, zoals de energietransitie, grensoverschrijdende samenwerking en innovatie.

Energie, innovatie en samenwerking

Het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) heeft de jaarlijkse Europese Week van Regio’s en Steden (#EURegionsWeek) gelanceerd. Tijdens deze week, die plaats vindt van 9 tot en met 12 oktober 2023, komen regionale en lokale stakeholders uit heel Europa samen. In 2023 is het alweer de 21e editie van de #EURegionsWeek. De week staat in het teken van enkele thema’s die dat jaar reflecteren en die moeten terugkomen in de georganiseerde evenementen. De thema’s voor 2023 zijn:

  • Regio’s in een postindustriële transitie
  • Grensoverschrijdende samenwerking
  • Behouden van talent voor regionale groei
  • Lokale energietransities voor veiligheid en duurzaamheid
  • Kleine en middelgrote stedelijke regio’s die groei aansturen
  • Het promoten van sociale innovatie

De invulling van de thema’s is open ter interpretatie van de organisatoren van evenementen.

Hoe organiseer ik een evenement?

Wilt u als regio een officieel #EURegionsWeek-evenement organiseren? De deadline voor het indienen van een aanvraag, loopt tot en met 12:00 op 11 april 2023. In de aanvraag staat een korte beschrijving van het evenement, het format, de thema’s en informatie over de organisatie. Het maximum aantal organisatoren van een evenement, is vijf. Als u het evenement organiseert als regionaal partnerschap, kan u tot acht partners betrekken. Op 15 mei 2023 worden de geselecteerde evenementen bekend gemaakt en op 15 juni 2023 verschijnt het uitgebreide programma. Dan moeten de organisatoren eveneens over een uitgewerkt plan beschikken.

Organisatoren zijn verplicht om rekening te houden met een gender-, leeftijds- en geografische balans in alle sessies. Evenementen waar enkel mensen van hetzelfde gender spreken, worden geweigerd. Jonge mensen betrekken in het programma, wordt sterk aanbevolen. Verder dringt het CvdR erop aan dat de sprekers uit diverse sectoren afkomstig moeten zijn: publiek, privaat, maatschappelijke organisaties en/of experts in het veld.

Een overzicht van alle data en voorwaarden voor het organiseren van een officieel evenement, vindt u hier. Het registratieformulier voor evenementen, vindt u op de website van de #EURegionsWeek.

Side events

Wilt u graag iets organiseren, maar komen de data van de #EURegionsWeek u niet uit of bent u niet in staat aan de voorwaarden van een officieel evenement te voldoen? Of is uw evenement niet geselecteerd voor de normale procedure? Dan kunt u een side event organiseren.

Van 9 september tot 9 november 2023 kunnen organisaties evenementen organiseren die zich thematisch verhouden tot de #EURegionsWeek. Deze zal het CvdR met een aparte pagina op de website promoten. De evenementen zijn echter geen onderdeel van het officiële programma. De mogelijkheid om aanvragen voor dit soort evenementen in te dienen, loopt van 18 april tot en met 23 juni 2023. Meer weten over side events? Ga naar de speciale webpagina van het CvdR.

#EURegionsWeek

De #EURegionsWeek is het grootste jaarlijkse evenement in Brussel gewijd aan regionaal beleid. Het is uitgegroeid tot een uniek communicatie- en netwerkplatform dat regio’s en steden uit heel Europa samenbrengt, waaronder politici, bestuurders, experts en academici. 

Door:

Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

21st European Week of Regions and Cities – Europees Comité van de Regio’s

Meer informatie:

Guide for event partners – Europees Comité van de Regio’s


Recent Posts