Oproep: welke ervaringen hebben regio’s met digitaal onderwijs en digitale vaardigheden?

 In Digitalisering

Het Comité van de Regio’s en de Europese Commissie roepen decentrale overheden op om hun ervaringen te delen op het gebied van digitaal onderwijs en digitale vaardigheden. Hoe zorgen zij dat lokale gemeenschappen digitaal onderlegd zijn? De vragenlijst is geopend tot en met 23 mei 2022.

Vragenlijst

Het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) en de Europese Commissie vragen decentrale overheden om hun ervaringen te delen rondom digitaal onderwijs en digitale vaardigheden. Momenteel ontbreekt het 46% van de Europese volwassenen aan digitale basisvaardigheden en zijn er ongelijkheidsproblemen binnen de EU op het gebied van de digitale infrastructuur. Tevens is er een algemeen gebrek aan digitale paraatheid in regio’s, vooral binnen scholen en op werkplekken, aldus het CvdR. Welke rol spelen decentrale overheden momenteel in het verwezenlijken van de ambitieuze, digitale Europese doelstellingen rondom connectiviteit, infrastructuur, digitale apparatuur en lerarenopleidingen – en hoe gaat dit hen af? Deze vraag hopen het CvdR en de Commissie te beantwoorden met de door hun gelanceerde vragenlijst.

De vragenlijst staat open voor alle Europese lokale en regionale overheden. De resultaten zullen worden meegenomen in aanloop naar de Raadsaanbeveling omtrent digitaal onderwijs. U kunt tot en met 23 mei 2022 de vragenlijst invullen, via deze website.

Digitaal onderwijs

De vragenlijst is onderdeel van het Actieplan voor digitaal onderwijs (2021-2027), een initiatief om de onderwijs- en opleidingsstelsels in de EU aan te passen aan het digitale tijdperk. Dit beslaat tal van zaken: niet alleen veranderingen binnen het onderwijs zelf, maar ook de digitale infrastructuur en connectiviteit zijn voorwaardes voor het creëren van een efficiënt digitaal onderwijsecosysteem. De verschillen tussen regio’s hierin zijn momenteel nog groot.

Door:

Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

Survey: Digital education and skills on regional and local level – Europees Comité van de Regio’s

Meer informatie:

Digital education and skills on regional and local level – EUSurvey

Actieplan voor digitaal onderwijs (2021-2027) – Europese Commissie


Recent Posts