Provinciale Statenverkiezingen 2023: een nieuwe podcastreeks en een verkiezingsdebat!

 In Geen onderdeel van een categorie

Het Huis van de Nederlandse Provincies en Brusselse Nieuwe lanceren een podcastreeks en een verkiezingsdebat begin 2023 rondom de Provinciale Statenverkiezingen! Mis het niet!

Podcast: “Provincies: Bestemming Brussel!”

In de maanden voorafgaand aan de Provinciale Statenverkiezingen lanceren Brusselse Nieuwe en het Huis van de Nederlandse Provincies een podcastreeks. Met deze reeks houden we u op de hoogte van de laatste Europese ontwikkelingen die de provincies raken! In deze gesprekken met Mohammed Chahim, Vera Tax, Rick Brink, Caroline Nagtegaal, Tom Berendsen en vele anderen nemen journalisten Bert van Slooten en Yves Lacroix de Europese zaken door die de provincies raken. Reportages met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden leiden de discussies in.

Vanaf 16 januari 2023 voorzien wij u elke maandag, tot en met 6 februari, van een podcast over de laatste relevante Europese ontwikkelingen in aanloop naar de verkiezingen:

Aflevering 1 – Halte Overijssel: hoe houdt stikstof de lokale maakindustrie in de ban?

  • In gesprek met onder meer Europarlementariër Mohammed Chahim (PvdA), Lijsttrekker Rick Brink (CDA Overijssel) en Lijsttrekker Carla Evers (BBB Overijssel) over het lokale ondernemersklimaat, de stikstofcrisis en de rol van de EU op het landbouwdossier.

Aflevering 2 – Halte Noord-Brabant: een relatie met China goed of giftig?

  • In gesprek met onder meer Europarlementariër Tom Berendsen (CDA), Lijsttrekker Martijn van Gruijthuijsen (VVD Noord-Brabant) en Statenlid Nurettin Altundal (SP Noord-Brabant) over de afhankelijkheid van China voor de economische ontwikkeling, specifiek rondom de chipindustrie en de wensen voor een strategisch autonoom Europa.

Aflevering 3 – Halte Groningen: de Lelylijn als brug tussen de regio en Duitsland?

  • In gesprek met onder meer Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD), Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk (D66 Groningen) en Lijsttrekker Ton van Kesteren (PVV Groningen) over de aanleg van de Lelylijn, de aansluiting van de provincie op het Europese transportnetwerk en Europese steun voor de regionale ontwikkeling van de regio.

Aflevering 4 – Halte Zuid-Holland: welke rol heeft de haven bij de energietransitie?

  • In gesprek met onder meer Europarlementariër Vera Tax (PvdA), Gedeputeerde Jeannette Baljeu (VVD Zuid-Holland) en Lijsttrekker Carla van Viegen (PvdD Zuid-Holland) over de rol van zware industrie, milieuvervuiling, klimaatverandering en de Europese REPowerEU-strategie.

Ga naar Spotify en abonneer u nu!

Verkiezingsdebat: “Provincies: Bestemming Brussel”

Op 15 februari 2023, van 12:00 – 14:00, organiseren het Huis van de Nederlandse Provincies en Brusselse Nieuwe samen een Europees verkiezingsdebat, voorafgaand aan de Provinciale Statenverkiezingen. U kunt zich aanmelden om online deel te nemen. Het debat zal worden uitgezonden op YouTube.

In het buitenland woonachtige Nederlanders mogen voor het eerst meestemmen bij de Provinciale Staten verkiezingen. Hoe dit in zijn werk gaat, vormt het eerste onderdeel van het debat. Het tweede onderdeel van het verkiezingsdebat gaat over de meest actuele politieke Europees-provinciale onderwerpen van dat moment. Het debat staat onder leiding van ervaren journalisten Bert van Slooten, hoofdredacteur van Brusselse Nieuwe en voormalig NOS-correspondent in Brussel, en Kees Boonman, politiek verslaggever. De podcastreeks dient als inhoudelijke voorbereiding en aankondiging van het debat.

Meld u aan via deze link voor het verkiezingsdebat!

Door:

Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

Aanmeldingsformulier Verkiezingsdebat: “Provincies: Bestemming Brussel!” – Huis van de Nederlandse Provincies

Podcastreeks “Provincies: Bestemming Brussel!” – Huis van de Nederlandse Provincies 


Recent Posts