Regio’s uitgenodigd deel te nemen aan EU-missie “Aanpassing aan klimaatverandering”

 In Klimaat & Energie

De Europese Commissie heeft alle Europese regio’s uitgenodigd deel te nemen aan de Europese missie “Aanpassing aan klimaatverandering”. Door middel van een vragenlijst kunnen regio’s hun interesse kenbaar maken en gebruik maken van de kennis en kunde van andere regio’s binnen deze Missie.

Uitnodiging

De Europese Commissie roept regio’s in de EU op om deel te nemen aan de EU-missie “Aanpassing aan klimaatverandering”. De Commissie heeft een vragenlijst opengesteld waarin regio’s kunnen aangeven dat zij interesse hebben om deel van de missie te worden. De vragenlijst gaat ook in op de belangrijkste uitdagingen die de regio’s tegenkomen in het omgaan met de impact van klimaatverandering. Er is geen sluitingsdatum voor de vragenlijst aangegeven.

Wanneer de inzendingen zijn geanalyseerd, zullen 150 Europese regio’s worden geselecteerd voor deelname op basis van hun toewijding aan de missie. Nadat deze regio’s zich formeel hebben gecommitteerd aan de doelstellingen van de missie, worden zij geholpen om de groene transitie in hun regio te versnellen. Dit gebeurt met het Mission Implementation Platform, wat begin 2023 zal worden gelanceerd:

  • Het platform biedt kennis en manieren voor het beoordelen van de risico’s van klimaatverandering.
  • Het platform geeft toegang tot best practices van andere regio’s rondom het tegengaan van klimaatveranderingen, als ook het laatste onderzoek hierover.
  • Het platform linkt bovenstaande best practices en onderzoek aan concrete, regionale actieplannen en roadmaps.
  • Het platform deelt tools, best practices en voorbeelden waarmee regio’s het beste met hun burgers kunnen communiceren over klimaatverandering.
  • Het platform adviseert de regio’s over publieke en private financieringsmogelijkheden.

Aanpassing aan klimaatverandering

De missie “Aanpassing aan klimaatverandering” heeft als doel Europa bestendiger te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. De missie hoopt met de oproep regio’s op de voorgrond te plaatsen van dit proces en innovatie binnen de regio’s te stimuleren. Het idee hierachter is dat regio’s de beste actoren zijn om op maat gemaakte oplossingen te bedenken en uit te voeren. Frans Timmermans, Eurocommissaris voor Klimaat, zei hierover: “Aanpassing aan klimaatverandering vereist lokale actie, en de Europese decentrale overheden leiden nu al de weg naar een klimaatbestendige toekomst. Om echte en blijvende verandering te bereiken op weg naar klimaatneutraliteit, moedig ik al deze gemeenschappen aan om zich aan te sluiten bij de EU-missie “Aanpassing aan klimaatverandering” en hun inzichten te delen over hoe Europa zich hier het beste kan voorbereiden op de gevolgen van de klimaatcrisis.”

De Europese missies

De Commissie heeft in 2021 vijf nieuwe missies gelanceerd in het kader van het Horizon Europa programma. Deze vijf missies moeten voor 2030 een oplossing bieden aan wereldwijde problemen, zoals kankerbestrijding, klimaatverandering, gezondere oceanen en zeeën, groene steden en een bodemdeal voor Europa.  De missies zoeken innovatieve en nieuwe manieren om in Europa samen te werken en zo aan hun doelstellingen te voldoen.

Door:

Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

Commission invites regions and communities to join the Mission Adaptation to Climate Change – Europese Commissie

Meer informatie:

Mission Adaptation to Climate Change: challenges and opportunities for the regions and communities – Europese Commissie

Charter – Mission Adaption to Climate Change – Europese Commissie

Europese Commissie start vijf nieuwe missies op het gebied van klimaat en gezondheid – Ministerie van Buitenlandse Zaken


Recent Posts