Akkoord geografische aanduidingen voor ambachtelijke en industriële producten

 In Regionale Economie

Streekproducten zoals glas, textiel of porselein kunnen rekenen op EU-brede bescherming. De Raad van de EU en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt inzake het beschermen van geografische aanduidingen (GA) voor ambachtelijke en industriële producten.

Aanvullende bescherming

De Raad van de EU en het Europees Parlement zijn akkoord met EU-brede bescherming van geografische aanduidingen (GA) voor ambachtelijke en industriële producten. Onder andere producten als glas, textiel, porselein, bestek, aardewerk, koekoeksklokken, muziekinstrumenten en meubels vallen hieronder. De Raad en het Parlement hoeven het voorstel enkel nog formeel goed te keuren alvorens het wordt opgenomen in wet- en regelgeving.

Een geografische aanduiding wordt gebruikt om te laten zien dat producten een bepaalde geografische oorsprong hebben, met daaraan verbonden kwaliteiten van het product. Met zo’n beschermde geografische aanduiding en EU-status wordt het makkelijker om producten te herkennen. Het doel van de Europese Commissie is om hiermee consumenten beter te informeren bij het maken van hun productkeuzes. De impuls moet tot een verhoogde vraag leiden en zo de vaardigheden en banen in Europese regio’s moet bevorderen, aantrekken en behouden. Het registreren van deze aanduidingen moet eenvoudig en kostenefficiënt zijn.

Voorwaarden en registratie

Ambachtelijke en industriële producten moeten aan drie voorwaarden voldoen om deze geografische bescherming te krijgen: het product komt uit een bepaalde plaats, streek of land; het product heeft een bepaalde kwaliteit, reputatie of uniek kenmerk dat toe te schrijven is aan de geografische oorsprong; en ten minste één stap van de productie vindt plaats in een specifiek geografisch gebied. Nederlandse producenten kunnen hun aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bijdrage aan ontwikkeling

In een paar lidstaten is er al sprake van de bescherming van bepaalde producten, maar er is geen gelijkgestelde bescherming in Europa. Producenten die met een geografische aanduiding hun product op de Europese markt willen zetten moeten bij iedere lidstaat een wettelijke bescherming aanvragen, wat heel prijzig is. Een gelijkgestelde verordening draagt bij aan een eerlijke competitie voor producenten. Daarbij versterkt de verordening het lokale aanbod, stimuleert het producenten in nichemarkten en moedigt het producenten aan om met lokale overheden samen te werken.

Het systeem voor geografische aanduidingen bestaat al voor wijn, gedistilleerde dranken, levensmiddelen en andere landbouwproducten in Europa, zoals champagne of Brabantse Wal asperges. Door het proces en het succes van de geografische aanduidingen op deze producten te herhalen met de ambachtelijke producten, hoopt de Europese Commissie dat dit voordelen voor Europese regio’s heeft en bijdraagt aan de economische ontwikkeling door toeristen aan te trekken en nieuwe banen te verwezenlijken.  

Door:

Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies

Madelief Post, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

Raad en Parlement sluiten voorlopig akkoord over geografische aanduidingen – de Raad van de Europese Unie

Meer informatie:

Delfts blauw krijgt een beschermde status: nieuwe EU-regels voor intellectueel eigendom – Huis van de Nederlandse Provincies  

Intellectuele eigendom: Commissie is ingenomen met het politieke akkoord om de bescherming van de Europese Ambachtelijke en industriële producten in de EU en daarbuiten te bevorderen – Europese Commissie

Vragen en antwoorden: verordening betreffende geografische aanduidingen voor ambachtelijke en industriële producten – Europese Commissie


Recent Posts