EU-prijzen biologische sector: wat is de beste biologische regio en stad?

 In Agrofood

Welke Europese regio en welke Europese stad bevorderen als beste de biologische voedselproductie? Als u een stad of regio vertegenwoordigt waarin biologische voeding een belangrijke plaats inneemt, maakt u kans op een EU-onderscheiding! Aanmelden kan tot en met 8 juni 2022.

EU-prijzen biologische sector

Wie slagen er het beste in om de Europese, biologische voedselproductie te stimuleren? De EU wil vanaf 2022 jaarlijks de EU-prijzen voor de biologische sector gaan uitreiken en heeft de aanmeldingen voor de eerste editie geopend! Er zijn zeven categorieën waarin acht prijzen worden uitgereikt aan spelers in de biologische waardeketen. Kanshebbers moeten een uitmuntend, innovatief, duurzaam en inspirerend project hebben opgezet dat een meerwaarde voor de biologische voedselproductie en voedselconsumptie in de EU heeft. Namens het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) worden er drie van de zeven prijzen uitgereikt: voor de beste biologische regio, de beste biologische stad en het beste biologische “biodistrict”. Een “biodistrict” verwijst in dit geval naar “een geografisch gebied waar landbouwers, het publiek, touroperators, verenigingen en overheden een overeenkomst sluiten om lokale hulpbronnen duurzaam te beheren op basis van biologische beginselen en werkwijzen”, aldus de Europese Commissie.

U kunt zich tot en met 8 juni 2022 aanmelden. De prijzen worden uitgereikt op de Biodag van de EU, op 23 september 2022. Aan de onderscheiding is geen geldprijs verbonden, maar het creëert zichtbaarheid van de betreffende regio, stad of het district voor een breder publiek.

Actieplan biologische productie

De prijzen vloeien voort uit het Actieplan voor de ontwikkeling van de biologische productie, dat de Europese Commissie in maart 2021 lanceerde. Een van de speerpunten uit het actieplan is het stimuleren van de biologische voedingsconsumptie. De gedachte hierachter is dat de productie alleen toeneemt, als de vraag van de consument voor deze producten toeneemt. Daarom wil de Commissie inzetten op meer bekendheid van de kenmerken en voordelen van biologische voeding.

Door:

Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

EU-prijzen voor de biologische sector – Europese Commissie

Meer informatie:

Commissie presenteert actieplan voor impuls biologische productie – Huis van de Nederlandse Provincies  


Recent Posts