Green Deal Going Local: REPowerEU in de steden en regio’s| 2 mei 2022

 In Klimaat & Energie

Hoe moeten decentrale overheden hun afhankelijkheid van Russische energie afbouwen? Op deze vraag hoopt het ‘Green Deal Going Local’ evenement van het Europees Comité van de Regio’s op 2 mei 2022 antwoord te geven. Het evenement zal zowel fysiek in Brussel, als online plaatsvinden.

De rol van regio’s en steden in de groene transitie

Op 2 mei 2022 organiseert het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) in het kader van de campagne ‘Green Deal Going Local’ een evenement om de impact van het REPowerEU-plan op decentrale overheden te bespreken. De EU moet onafhankelijk worden van het Russische gas, terwijl veel decentrale overheden gascontracten hebben met Gazprom. Dit brengt vragen en onzekerheden met zich mee. Het evenement bekijkt hoe decentrale overheden snel de transitie naar betrouwbare, betaalbare en duurzame energie kunnen maken. Op het evenement zullen vertegenwoordigers van de Europese Commissie (DG Energie), het Burgemeesterconvenant voor klimaat en energie, decentrale overheden, financiële instellingen en klimaatorganisaties aan het woord komen.

Het evenement duurt van 10.00 – 17.00, maar u kunt er ook voor kiezen enkel de ochtend of de middag deel te nemen. Het evenement vindt plaats in Brussel en is tevens digitaal te volgen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de volgende link.

REPowerEU

De stijgende energieprijzen en de recente Russische invasie in Oekraïne vragen om een gezamenlijk aanpak om de transitie naar groene energie te versnellen en de energie-onafhankelijkheid in de EU te vergroten. Het REPowerEU-plan heeft als doel de afhankelijkheid van Russisch gas in 2030 met 155 miljard m3 fossiel gas terug te dringen. Dit plan kent twee pijlers: de diversifiëring van de gasvoorziening en de versnelde inzet op hernieuwbare energie.

Door:

Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

RePowerEU: Climate Pact Ambassador and Ambassadors of the Covenant of Mayors to discuss the new plan to eliminate the EU’s dependency on Russian gas – Europees Comité van de Regio’s

Meer informatie:

Green Deal Going Local – Huis van de Nederlandse Provincies

Commissie presenteert REPowerEU: minder afhankelijk worden van Russisch gas – Huis van de Nederlandse Provincies


Recent Posts