Europese aandacht voor Nederlandse voortrekkers digitalisering en waterstof

 In Digitalisering, Klimaat & Energie

In november was er bijzondere, Europese aandacht voor Nederlandse voortrekkers op het gebied van digitalisering, klimaat en energie. Zo bracht Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, een bezoek aan het Nederlandse hightechbedrijf ASML. Tevens benoemde ze tijdens de Europese Waterstofweek Noord-Nederland als toonaangevende Europese waterstofregio.

Bezoek aan chipmachinebouwer ASML

Tijdens de maand november was er speciale aandacht vanuit de Europese Unie voor het Nederlandse hightechbedrijf AMSL en Noord-Nederland in het kader van de Europese Waterstofweek. Op maandag 15 november 2021 bracht Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, samen met Margrethe Vestager, Eurocommissaris Mededinging en Digitale Samenleving, en Thierry Breton, Eurocommissaris Interne Markt, een bezoek aan de Veldhovense chipmachinebouwer ASML in Noord-Brabant. ASML wordt een belangrijke rol toebedacht bij het streven van de EU om binnen de techsector meer concurrerend en onafhankelijk te worden. De belangrijkste kracht van Europa in de wereldwijde waardeketen voor halfgeleiders, is de onderzoekscapaciteit, waarmee deze doelstelling kan worden gerealiseerd. Daarom benadrukte Von der Leyen tijdens haar bezoek de noodzaak om binnen de EU meer samen te werken met Europese industrie die geavanceerde chips afneemt en nieuwe producten inbouwt. Ze uitte daarbij hoe belangrijk het is dat Europa beter wordt in het ontwerpen en produceren van deze chips, om zo de afhankelijkheid van andere chip-producerende landen te verminderen.

Toonaangevende Europese waterstofregio

Op maandag 29 november 2021 hield Von der Leyen een toespraak bij de opening van de Europese Waterstofweek, waarbij ze Noord-Nederland als het voorbeeld noemde van een toonaangevende Europese waterstofregio. Deze regio creëert grote hoeveelheden hernieuwbare energie vanuit offshore windturbines, waarbij twee elektrolysers deze energie gebruiken om groene waterstof te produceren. Deze waterstof voorziet industrieën van stroom, het openbaar vervoer van brandstof, warmt huizen op en wordt ondergronds opgeslagen. Eind 2025 zal Noord-Nederland een complete groene waterstofwaardeketen hebben. Deze hydrogen valley zal meer dan 20.000 banen creëren in de regio. Von der Leyen sprak haar trots uit over dit project dat op steun van de Commissie kan rekenen.

De groene en digitale transitie

De twee bezoeken passen binnen de ambitie van de Europese Commissie om Europa door de ‘dubbele transitie’ heen te leiden: de EU moet zowel klimaatneutraal, als digitaal soeverein worden. In de eerste helft van 2022 staat een wetsvoorstel gepland voor de Europese chipwet, met als doel om Europa tech-onafhankelijk te maken. ASML kan hier een belangrijke rol in spelen. Daarbij heeft de Commissie zichzelf als doel gesteld om in 2030 uitstoot met 55% te reduceren, het zogeheten “Fit for 55”-pakket. Een van de manieren om dit doel te halen, is om de jaarlijkse productie van waterstof naar tien miljoen ton te tillen. Een hydrogen valley als Noord-Nederland wordt dan ook gezien als voortrekker en moet soortgelijke projecten in Mallorca, Italië, Slovenië en Kroatië inspireren.

Door:

Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies

Jop van Unnik, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

Statement by European Commission President von der Leyen on her visit to ASML, together with Dutch Prime Minister Rutte – Europese Commissie

Opening keynote by President von der Leyen at the European Hydrogen Week 2021 – Europese Commissie

Meer informatie:

Europese Green Deal: De weg naar klimaatneutraliteit – Huis van de Nederlandse Provincies

Europese Commissie presenteert plan voor digitaal soeverein Europa tegen 2030 – Huis van de Nederlandse Provincies

Europese Commissie presenteert Staat van de Unie 2020 – Huis van de Nederlandse Provincies


Recent Posts