#EURegionsWeek: wat wordt er voor en door Nederlands regio’s georganiseerd?

 In Geen onderdeel van een categorie

De #EURegionsWeek 2022 komt er aan. Van 10 tot en met 13 oktober 2022 worden er workshops, panels en ontvangsten georganiseerd, speciaal in het teken van de Europese regio’s en regionaal beleid. Wat wordt er voor en door de Nederlandse regio’s georganiseerd?

Evenementen

Van 10 tot en met 13 oktober 2022 staat Brussel in het teken van de Europese regio’s, tijdens de #EURegionsWeek. Er worden veel evenementen georganiseerd. Het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) zet op een rij welke evenementen er voor het Nederlandse netwerk van belang zijn.

Organiseert u ook een evenement in deze week, welke specifiek voor Nederlandse regio’s van belang is, maar staat deze nog niet in het overzicht? Stuur dan een mail naar boersma@nl-prov.eu.

10 oktober

Op maandag 10 oktober organiseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten haar jaarlijkse netwerkreceptie voor bestuurders en EU-adviseurs van decentrale overheden om de #EURegionsWeek samen af te trappen.

11 oktober

Op dinsdag 11 oktober worden er meerdere evenementen georganiseerd. Allereerst start adviesbureau ERAC de dag met een Meet & Greet Lunch in het teken van Europese actualiteiten en hun monitoringssysteem. Halverwege de middag organiseert Th!nk East Netherlands de Engelstalige online-workshop: “Regional energy innovations reinforcing the EU’s strategic autonomy”.

Later in de middag start het Engelstalige evenement ‘A Ticket to Connect‘ van Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN), gehouden in het spoorwegmuseum in Brussel: Trainworld. Het evenement bestaat uit drie workshops over waterstof, circulaire economie en groene mobiliteit, met aansluitend een netwerkborrel.

In de avond kunt u bij meerdere Nederlandse regio’s terecht voor een hapje en een drankje. Niet lang na hun workshop, kunt u in het Thon Hotel EU terecht voor de netwerkborrel van Oost-Nederland. De provincie Zeeland organiseert een Zeeuws diner in het HNP, waar de thema’s als klimaatverandering, waterveiligheid, energietransitie, visserij en de industrie centraal staan. Verder organiseert de Regio Randstad het jaarlijkse Randstadbuffet in het Raddison Red. Let op: dit buffet is alleen voor genodigden.

12 oktober

Woensdag 12 oktober beginnen de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de EU en het HNP de dag met een gezamenlijk netwerkontbijt in het Thon Hotel EU. Het ontbijt is bedoeld voor de delegaties en bestuurders van de Nederlandse decentrale overheden, alsmede de Nederlandse leden van het Comité van de Regio’s en het Europees Parlement.

Aan het begin van de middag kunt u deelnemen aan de Engelstalige online-workshop “Boosting the EU Digital Transition by connecting Regional Innovation Ecosystems” van het Vanguard Initiative, dat mede wordt georganiseerd door de provincies Gelderland en Noord-Brabant.

Aan het einde van de middag start het Engelstalige online-evenement van het HNP en het Institute for Transnational and Euregional crossborder cooperation and Mobility (ITEM): “How can we accelerate the energy transition through cross border cooperation?” Het evenement zal kijken naar samenwerkingsmogelijkheden tussen Nederland, Vlaanderen, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. We hopen u daar online te zien!

#EURegionsWeek

In 2022 zal de van 10 tot 13 oktober de 20e editie van de #EURegionsWeek plaatsvinden. De week staat speciaal in het teken van de Europese regio’s en regionaal beleid. In deze week komen vertegenwoordigers van regio’s en steden uit heel Europa samen in Brussel, waaronder politici, bestuurders, experts en academici.

Dit jaar staan vier thema’s centraal: de groene transitie, territoriale cohesie, de digitale transitie en de empowerment van jongeren. Tijdens deze week kunnen partners evenementen organiseren en antwoord geven op de vraag: hoe kunnen wij als regio’s bijdragen aan deze grote vraagstukken? Meer evenementen tijdens deze week, vindt u op de officiële website.

Door:

Femke Boersma, Huis van de Nederlandse Provincies


Recent Posts